sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Kahvakuula Tavoitteellisen treenaajan opas - vihdoinkin hyvä kahvakuulakirja

Nyt on julkaistu tosi hyvä kahvakuulakirja! Siis sellainen, jossa iso osuus on pyhitetty kahvakuulaurheilulle ja perusliikkeille.

Kirjan nimi on siis Kahvakuula - Tavoitteellisen treenaajan opas ja kirjoittajat ovat Tuomo Kilpeläinen, Lasse Seppänen, Ari Kaikkonen ja Kalle Kotiranta. Osa kirjoittajista olikin mulle tuttuja, jos ei muten niin nimeltä. Lasse oli kouluttajana yhdellä jaksolla mun PT-opinnoissa Trainer4Youlla, Tuomo on myös T4Y:n kahvakuulaopettaja (muiden bisnesten osalta) ja Ari Kaikkonen oli nimenä tuttu kahvakuulaurheilun parista. Pari mun tuttavaa on Arilla valmennuksessa ja kovasti ovat kehuneet.



Kirjan sisältö on tosi monipuolinen. Kahvakuulaurheilun eri kisaliikkeet on selitetty tosi hyvin ja havainnollistettu hienosti kuvin. Käytän noita kuvia hyödyksi ihan varmasti taas syksyllä aloittavien ryhmien kanssa. Kaikkosen Arin osuus kirjassa vaikutti olevan suurin ja hyvä niin.

Itse tykkäsin tosi paljon myös kahvakuulan valintaan keskittyneestä kappaleesta. Ns. kisakuulan edut (sileä, pyöreä, yhteen käteen sopiva kahva ilman maalia, kuulaosa muodoltaan pyöreä, pallo mielellään pinnoittamaton eli metallinen sekä sama fyysinen koko kuulan painosta riippumatta) oli mielestäni kerrottu tosi hyvin.


Avuksi kahvakuulan painon valintaan.


Kahvakuulaurheilijan treenien jaksottamiseen, kahvakuulaliikkeiden järkevään käyttöön muiden lajien oheisharjoittelussa sekä kuormitusfysiologiaan keskittyviin kappaleisiin olin myös tosi tyytyväinen näin PT:n ja kahvakuulaohaajan näkökulmasta. Ote kirjassa on sellainen, että ehkä ihan aloittelevilla kuntoilijoilla osa jutuista ei täysin aukea, mutta kokeneemmalle kuntoilijalle sekä liikunta-alan ammattilaiselle varmasti paljon mietittävää. Tarkoitan tällä sitä, että jonkinverran esim. liikunta-alan perussanastoa olisi hyvä olla hallussa, jotta kaiken saa irti. 

Silti suosittelisin kirjaa myös kahvakuulan perusliikkeistä (tempaus, työntö, rinnalleveto) kiinnostuneelle aloittelijalle, juurikin Arin hyvien kuvien ansiosta. Kuvat on työnnön ja rinnallevedon osalta otettu käyttäen kahta kuulaa. Ehkä myös yhden kuulan kuvat olisi voinut lisätä kirjaan liikeanalyyseineen. Tekniikka on kuitenkin vähän eri yhdellä kuulalla ja suurin osa kai kuitenkin aloittaa (myös mieskuntoilijoista) yhdellä kuulalla.

Ari oli kirjoittanut kirjaan myös kahvakuulan ryhmäliikuntatuntien haasteista. Varsinkin jos porukka vaihtuu joka kerta tai aina on ensikertalaisia mukana on tekniikan opettamisessa haastetta. Kuitenkin kahvakuula on tosi tekninen laji, eikä kenenkään toivo rikkovan itseään sen takia ettei tekniikoita saada tunnilla käytyä läpi riittävän hyvin. Toisaalta esim. mun ryhmät on sellaisia että aika lailla siellä sama porukka käy, ehkä tuo ongelma on enemmän liikuntakeskuksissa. Niinpä jäin vähän kaipaamaan, että erilaisia myös ryhmille sopivia harjoitteita olisi käsitelty enemmän. Muutama kuntopiiri oli esitelty ja niistä toinen vähän muunneltuna tehtiinkin jo viime sunnuntain treeneissä. Näin ohjaajana mielellään nappailee vinkkejä omiin treenien vetoon sieltä täältä :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti