Perjantai vietettiin kestävyyskunnon maailmassa ja lauantaina opiskeltiin kuntotestausta.
Kestävyyskunnon osuudessa opiskeltiin kestävyyskoneiston anatomiaa ja sitä mitä ihmisessä tapahtuu kun kestävyysliikutaan. Sykealueet, maksimaalinen hapenottokyky ja MET-arvo ovat nyt hallussa. Nämä sitten linkittyvät läheisesti kuntotestaukseen.
Viikonlopun kouluttajana toimi Ari Langinkoski. Kuva hänen esityksestään.
Lauantai oli tosi mielenkiintoinen päivä kun opiskeltiin kuntotestausta teoriassa ja käytännössä. Kuntotestaus-menetelmiä on monenlaisia, mutta muutamaan hyväksi havaittuun tutustuttiin lähemmin. Yhdelle meidän opiskeluporukasta tehtiin Kehon ikä- testi, jossa mitattiin kehonkoostumus, Polarin lepotesti, verenpaine, ylä-, keski- ja alavartalon lihaskunto sekä liikkuvuustesti.
Noin 75% ihmisistä saa kehonsa iäksi enemmän kuin oikea ikä on. Pienellä osalla ikä on suunnilleen sama sekä kehossa että henkkareissa. Vain harvat saavat kehon iäksi huomattavasti nuoremman kuin oma ikä on. Meidän porukasta mitattiin siis 45-vuotias mies ja hurjan kannustuksen saattelemana hän saavutti ihan huikeat tulokset! Hänen kehon ikänsä on 33v! Siinä tavoitetta kaikille kerrakseen.
Siitä lähtee testaus käyntiin.
Koko porukalle tehtiin Polarin lepotesti, jonka voi helposti tehdä kotonakin jos omistaa Polarin sykemittarin. Ilmeisesti kaikissa malleissa ihan halvimpia lukuun ottamatta löytyy tämä kuntotestisovellus. Testi itsessään on helppo, kun laitteeseen on syötetty henkilökohtaiset tiedot (pituus, paino, ikä, sukupuoli ja aktiivisuustaso) sitten vaan pötkötellään rauhassa kunnes ranneke piippaa ja testi on valmis.
Testin tulosten analysointiin sitten kannattaa käyttää hetkinen aikaa. MET-tuloksen perusteella voi laskea itselleen esimerkiksi juoksutreeniin kehittävät km/h rajat. Mikäli olet kiinnostunut tästä kuntotestistä ja sen perusteella tehtävästä kestävyysharjoitusohjelmasta (esim juoksu), ota yhteyttä sähköpostilla merjansportti@gmail.com.
Tehtiin myös lihaskunto- ja liikkuvuustestit koko porukalle ja mitattiin verenpaineet. Kuten arvata saattaa mulla lihaskunto ja verenpaine oli huipputasolla, mutta tuo kestävyyskunto (eli se Polarin lepotesti) ei niinkään. Mähän en käytännössä ollenkaan harrasta kestävyyskuntoilua, tai en ole ainakaan pitkään aikaan harrastanut.
Nyt kuin varkain oli juuri viime viikolle eksynyt neljä (!) kävelylenkkiä! En muistakaan koska olisin viimeksi lenkkeillyt, ja nyt sitten neljä lenkkiä viikkoon. Täytyy sanoa, että noi lenkit ovat olleet todella rentouttavia kaiken hikiliikunnan, remontoimisen, opiskelun ja muun touhotuksen vastapainoksi. Ja helppoakin se on. Toivottavasti aerobinen harjoittelu on tullut jäädäkseen mun treeniviikkoon. Ainakin tavoitteena on parantaa tuota lepotestin tulosta. Onneksi olen kuitenkin paremmassa kunnossa nyt kuin vuonna 2009, jolloin olen viimeksi tuota testannut (silloin vähän eri menetelmällä).
Kuntotestaus oli kyllä todella mielenkiintoista! Kun tietää muutamia kaavoja ja ymmärtää testin päälle vähän enemmän kuin mittarissa olevan lukeman, voi laskea esimerkiksi paljonko painon pudottaminen vaikuttaisi juoksuvauhtiin. Tosi motivoivaa!
Opiskeluviikonlopun jälkeen omalle ostoslistalle päätyi tämä:
Lisätietoja täältä.
Polar FT 80. Pakko saada! Ei taida jaksaa odottaa joulupukkia, joten ehkä veronpalautuksista? En ole käyttänyt sykemittaria pitkään aikaan, koska musta tulee samantien laitteen orja ja maailman suurin hifistelijä, jos mittari on käytössä. Mutta silti. Otan sen riskin, että seurailen jatkossa tunti tolkulla jotain käppyröitä mun liikunnasta, mutta pitäähän hyvän PT:n osata jo asiakkaallekin kertoa mittarien mahdollisuuksista, eiks niin? Eli jo ihan työn puolesta...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti