torstai 21. marraskuuta 2013

Ready Steady - Testaa!


Nyt alkaa kuntotestivälineistö olla kasassa. Ensi lauantaina on ensimmäinen testailupäivä asiakkaiden kanssa. Mahtavan mielenkiintoista!

Muutama ajatus kuntotestistä ja välineistä. Kuntotestejä on hurjan paljon erilaisia aina UKK-kävelytestistä ja kaikille tutusta cooperin testistä happimaskin kanssa tehtävään polkupyöräergometriin saakka. Testin valinta riippuu tietysti asiakkaan tavoitteesta.

Tulevana lauantaina tehtävässä testissä on seuraavat osat:
-paino ja kehonkoostumusmittaus
-vyötärö-lantio suhde (tarvittaessa)
-lepoaineenvaihduntatesti
-lihaskuntotesti
-liikkuvuustesti
-verenpaineen mittaus.

Kuntotesti on osa asiakkaan alkukartoitusta ja toimii apuvälineenä tulevan treeniohjelman laatimiseen. Alkutestin tuloksia verrataan sitten harjoitusjakson lopuksi tehtävään testiin. Asiakasta verrataan siis vain omiin tuloksiin, ei toisiin tai varsinkaan mihinkään taulukoihin.

Mittailin oman kehonkoostumuksen tuolla Omronin-kehonkoostumusmittarilla ja vertasin tuloksia BioSignaturen pihtimittauksen tuloksiin. Ero esimerkiksi rasvaprosentissa oli todella huomattava. Jo senkin takia taulukon tuijottaminen ei tee autuaaksi. Kannattaa siis verrata omia tuloksia itseensä ja testata aina samalla mittarilla ja mahdollisimman samoissa olosuhteissa (kannattaa olla syömättä ja harrastamatta liikuntaa kaksi tuntia ennen testiä).

Samoin lepoaineenvaihduntatestiin vaikuttaa myös ulkoiset tekijät, saattaa jännittää tai testitilanteessa muuten olla jotakin joka vie huomion rentoutumiselta. Myös lihaskuntotesti kertoo vain juuri sen päivän kunnon. Tulos voi olla eri riippuen edeltävien päivien rasituksesta, ruuasta tai vaikkapa unen määrästä.

Miksi sitten testata jos kaikki on kuitenkin näin suuntaa-antavaa? No juuri siksi, suunta on tärkeä asia. Tuloksista saa kyllä hyvän avun lähtötason kartoittamiseen ja seurantatesti osoittaa sitten mihin suuntaan ollaan menossa. Usein testin tulokset kuitenkin pitävät paikkaansa ihan hyvin. Personal Trainer-valmennuksessa on se loistava puoli, että valmentaja voi koko ajan luodata asiakasta ja muuttaa suunnitelmia sen mukaan miltä asiakkaan tilanne näyttää. Testi ei siis ole mikään jumalan sanasta seuraava, mutta kuitekin hyvä apuväline.

Yksi huomioitava seikka on myös se, että testin tulokset analysoidaan ja niistä vedetään johtopäätöksiä treeniohjelman tueksi. Pelkkä MET-arvon irti saaminen lepoaineenvaihduntatestissä ei vielä ketään autuaaksi tee, vaan se pitää muuntaa esimerkiksi järkeväksi lenkkivauhdiksi ja sitten vielä ohjelmoida se lenkki sinne viikko-ohjelmaan.

Testaaminen on kuitenkin tosi mielenkiintoista ja kyllähän se tulosten saaminen motivoi. Omalle kehitykselle tulee helposti sokeaksi, joten silloin on hyvä olla käytössä jotain muuta dataa kuin oma tuntemus.

Mikäli kiinnostuit kuntotestistä otathan rohkeasti yhteyttä esimerkiksi sähköpostilla merjansportti@gmail.com, niin katsotaan millainen kuntotesti sinun tarpeitasi palvelee parhaiten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti