perjantai 28. elokuuta 2015

Opas kahvakuulan hankkimiseen

Syksyn kahvakuularyhmät ovat jälleen alkamassa.

Lohjan keskustan sunnnuntain ryhmässä (Kirkkokadun voimailutilassa klo 18-19) kerrataan syyskuussa perustekniikat, joten myös siihen ryhmään ovat uudet liikkujat tervetulleita (lisätietoja merjansportti@gmail.fi). Lohjan ryhmän kertahinta on 8€ jA 10-kortti 75€, maksuvälineinä käy käteisen ja laskun lisäksi Smartumin liikuntasetelit ja Sporttipassi. Sunnuntain ryhmässä eka kerta on ilmainen, joten kannattaa tulla kokeilemaan! Lohjalla on tosi kiva porukka ja treeneissä tehdään kahvakuulan lisäksi crosstrainin tyylisiä harjoitteita.

Syyskuussa aloitetaan myös Hiiden Opistossa (kurssi täynnä) ja Sammatissa. Sammatin vapaita paikkoja ja hintoja voi kysellä suoraan Sammatin Samposta info@sammatinsampo.fi, treeniaika Sammatissa on tiistai klo 19-20. Siihenkin ryhmään ihan varmasti vielä mahtuu. Ja alkeista aloitetaan sielläkin, joten mitään ei tarvitse osata :)

Kahvakuulatreeni sopii kaikille!

Ajattelin kirjoitella pienen oppaan kahvakuulan valinnasta sekä oheisvälineistä, koska näistä aina uusien ryhmien alkaessa kysellään.

Lähtökohta on se, että millä tahansa (pyöreällä) kuulalla pääsee alkuun. Mun tunneilla on lisäksi aina mun omat kuulat mukana, joten niitä saa myös koittaa. Mulla on kuulia kymmenkunta painoiltaan 6-30 kg. Toki kannattaa oma kuula hankkia, jotta treeneissä saa varmuudella nostaa juuri itselle sopivalla painolla ja toki 30 hengen ryhmässä mun kuulat ei riitä kaikille :) Kuulia myös vaihdellaan treeneissä, joten jokainen pääsee kokeilemaan mikä se itselle sopiva paino on.

Itse käytän pelkästään ns. kisamallin kuulia. Niissä kuula on aina fyysisesti saman kokoinen, riippumatta kuulan painosta. Pallo-osa on verrattain iso ja kahvaan mahtuu isompikin käsi. Myös kahvan paksuus on kaikissa kuulissa sama. Nämä seikat parantavat tekniikan oppimista. Sama tekniikka siis säilyy vaikka taitojen edetessä pääseekin siirtymään isompaan painoon. Lisäksi kisakuula on suunniteltu juuri perusliikkeille (työntö, tempaus, rinnalleveto) mahdollisimman ergonomiseksi. Pieni pallo usein hakkaa ranteisiin mustelmia.



Siinä 8 kg:n Original Russian kuula.


Kuulan materiaaliksi suosittelen metallia. Kahvan kannattaa olla maaliton. Muovisissa kuulissa kahvassa on usein sauma, joka ei tunnu hyvältä kun kuulan tulee liikkua kämmenessä. Lisäksi muovinen tai maalattu kahva muuttuu usein aika liukkaaksi kun käsi hikoaa.



12 kg ja 8 kg vierekkäin.


Minkä painoinen kuula sitten kannattaa valita? Seuraava taulukko on lainattu kirjasta Kahvakuula, tavoitteellisen treenaajan opas (Kilpeläinen, Seppänen, Kotiranta, Kaikkonen, 2015) ja toimii hyvin suuntaa antavana.

4 kg
+ 55-vuotias nainen, joka aloittaa kahvakuulaharjoittelun

6-8 kg
Naisten ensimmäinen kuula
+65-vuotiaan miehen ensimmäinen kuula

10-12 kg
Naisten toinen kuula
Miesten ensimmäinen kuula

16 kg
Hyväkuntoisen miehen kuula
Naisille harjoittelun edetessä

20 kg -->
Harjoittelun edetessä, tavoitteesta riippuen.


Tässä tyttäreni (kuvanottohetkellä 12 v) suorittamassa kahvakuulan 
puolimaratonia kuuden kilon kahvakuulalla. 


Kisakuulan hankintapaikkoja on tullut viime aikoina kivasti lisää. Kun lähdet kuulaa hankkimaan kerro myyjälle, että haluat Original Russian kisakuulan. Nettikauppoja joista kisakuulia löytyy ovat esimerkiksi (osalla myös kivijalkamyymälöitä):

Spartan

Compactfit

Gorilla Sports

Varustenet

Itse olen ostanut suurimman osan kuulistani Itäkeskuksen vieressä olevalta Puhoksen ostoskeskuksen Intersportista, kun olin siellä päin töissä. Kannattaa kyllä kysyä omasta urheiluliikkeestä, jos heillä ei ole varastossa niin ehkä voisivat tilata?


Mitä muita välineitä tarvitaan?

Pelkällä kuulalla pääsee jo pitkälle. Sen lisäksi suosittelen omien rannesuojien hankintaa. Sellaiset tennissuojia pidemmät (esim. sählyyn tarkoitetut) on hyvät. Kahvakuulaurheilua varten on ihan omiakin suojia, joissa on sisällä suojaavat muovipalat, mutta ihan tavallisillakin pärjää. Mulla on aina pussi suojia mukana treeneissä, mutta omat on tietty kivemmat (välillä mun rannarit on aika hikisiä).

Mikäli innostuu tavoitteellisempaan harjoitteluun myös painonnostokengät on hyvät. Itse usein treenaan paljan jaloin. Kenkien olisi hyvä olla ohutpohjaiset (jotkut käyttää tennareita), vähän tietysti makuasia, mutta paksu ja pehmeäpohjaiset lenkkarit ei ehkä toimi niin hyvin tässä lajissa.


Uusimmat hankinnat 2 x 24 kg, ostin käytettynä hyvään hintaan. Kuulien jälleenmyyntiarvo on aika hyvä, joten jos innostus lopahtaa kuulan saa luultavasti myytyä eteenpäin.


Nyt vaan rohkeasti mukaan treeneihin! Lupaan, että on kivaa :)

Mikäli kiinnostuit kahvakuulan yksityis- tai pienryhmäopetuksesta ota yhteyttä sähköpostilla merjansportti@gmail.com. Teen myös yrityskeikkoja esim. liikuntapäiviin tai työpaikkaliikuntaa vakiovuorolla työpaikalla. Mikä onkaan parempi sijoituskohde kuin terveet ja hyväkuntoiset työntekijät. Ja tietysti myös PT- ja ravintovalmennusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti