sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Vatsalihasten erkauman tarkastaminen

Synnytyksestä on tänään kolme viikkoa. Päätin tarkastaa vatsalihasten erkauman tilanteen, vaikka ei olekaan tarkoitus vielä aloittaa suorien vatsalihasten treeniä rutistuksia tehden. Vatsalihakset toki ovat työssä kahvakuulatreenissä ja lihaskuntotreenissä, joten halusin tsekata että erkauma ei ole suurensuuri, etten treenilläni tee enemmän haittaa kuin hyötyä vatsalihasten palautumiselle.

Vatsalihasten välissä olevaa tukirakennetta kutsutaan linea albaksi. Normaalisti se on vain parin sentin levyinen, mutta raskauden aikana se voi venyä jopa 14 senttiseksi.

Erkaumaa siis syntyy raskaana ollessa, kun suorat vatsalihakset siirtyvät keskeltä sivuun kasvavan mahan tieltä. Normaalisti vatsalihakset palautuvat nopeasti, joten ei ole välttämätöntä odotella jälkitarkastusta vaan treeniä voi aloitella jo ennen sitä. Mikäli on liikkunut ennen raskautta ja raskauden aikana varmasti usein tunnistaa oman kehon rajat paremmin. Mikäli liikuntataustaa ei ole paljoakaan kannattaa turvautua ammattilaiseen liikunnan aloittamisessa. Hyvä fysioterapeutti tai raskauden jälkeiseen liikuntaan perehtynyt PT kannattaa ottaa avuksi.

Erkauman pituutta voit testata itsekin kotona. Käy selin makuulle ja nosta pää ja hartiat irti alustasta (kuin lähtisit tekemään vatsarutistusta). Kokeile toisella kädellä vatsalihasten väliin jäävää rakoa. Jos rako on alle kahden sormen levyinen on palautuminen tapahtunut ja treeniä voi aloitella. Jos rako on suurempi pitää vielä odotella. Mikäli synnytyksestä on kulunut jo yli 8 viikkoa kannattanee ottaa yhteyttä fysioterapeuttiin sopivien ohjeiden saamista varten.

Mulla rako oli noin yhden sormen levyinen, joten huoletta voi alkaa treenailemaan myös alakroppaa. Kyykkyjä tehdessä vatsalihasten aktivoiminen on niin tärkeää, että olen tähän saakka vähän himmaillut niiden tekemistä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti